Συνέντευξη στη σελίδα SFF (Αλέξανδρος Ίτσιος)

https://community.sff.gr/blogs/entry/326-συνέντευξη-με-τον-συγγραφέα-ευάγγελο-ιωσηφίδη

Σήμερα μαζί μας είναι ο Βαγγέλης Ιωσηφίδης, συγγραφέα τον οποίο και γνώρισα σε παρουσίαση των βιβλίων του στην Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας. Να πω την αλήθεια δεν έχω πάει σε πολλές παρουσιάσεις, αλλά η συγκεκριμένη ήταν η καλύτερη που έχω πάει. Όχι μόνο για τη συζητήση που έγινε, αλλά και για το ενδιαφέρον διαδραστικό παιχνίδι που παίξαμε στο τέλος της παρουσίασης.

Βαγγέλη θα ήθελα να σε καλωσορίσω στην παρέα μας. Θα ήθελες να μας πεις μερικά πράγματα για εσένα; 

Ευχαριστώ για τη συνέντευξη και το ενδιαφέρον! Λοιπόν, κατάγομαι από τη Δράμα, όπου και μένω. Ασχολούμαι με το σκάκι για πολλά χρόνια και πρόσφατη αγάπη είναι το μπριτζ. Γενικότερα μου αρέσουν πολύ οι γρίφοι και τα αντίστοιχα παιχνίδια, όπως το sudoku. Είμαι φιλόλογος και εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα, σε φροντιστήριο. Ξεκίνησα να γράφω όταν ήμουν φοιτητής, κάνοντας κάποιους πειραματισμούς. Το πρώτο έργο μου (που ακόμα παραμένει μισό) είναι ένα γουέστερν. Έπειτα ασχολήθηκα με τη λογοτεχνία του φανταστικού, διότι αγαπώ τον χώρο και ήξερα πως έχω κάποιες ωραίες ιδέες προς υλοποίηση.

Από που αντλείς έμπνευση για να γράφεις τις ιστορίες που γράφεις;

Αντλώ έμπνευση από πολλές πηγές. Από την καθημερινότητα, την επικαιρότητα και, όσον αφορά τη λογοτεχνία του φανταστικού, από τη λαογραφία, τις θεωρίες συνωμοσίας και οτιδήποτε αντιστοίχως περίεργο. Γενικότερα θεωρώ ότι οποιοσδήποτε θέλει να αποκαλείται συγγραφέας οφείλει να είναι παρατηρητικός και να χρησιμοποιεί τις εμπειρίες του κατάλληλα στα έργα του.

Ποια βιβλία έχεις γράψει και τι πραγματεύονται; 

Τα βιβλία που έχω εκδώσει είναι τρία για την ώρα. Το πρώτο ήταν κατά παραγγελία από την ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού μου, τη Δόξα Σιταγρών. Δεν είναι λογοτεχνικό έργο αλλά ήθελε πολλή έρευνα και έγινε προσωπική μου επιθυμία να το τελειώσω.

Το δεύτερο, που εκδόθηκε φέτος τον Μάρτιο από τις εκδόσεις Ελκυστής, ο «Φιλήμων, ο ερευνητής του μεταφυσικού», σχετίζεται με έναν ντετέκτιβ που ασχολείται με μυστήριες υποθέσεις που συχνά σχετίζονται με το μυστήριο και το απόκρυφο. Ήταν μια ευκαιρία να γράψω πολλά μικρά διηγήματα για να χτίσω ατμόσφαιρα και να ασχοληθώ με πολλά αγαπημένα θέματα ταυτόχρονα.

Ήταν μια ευκαιρία να γράψω πολλά μικρά διηγήματα για να χτίσω ατμόσφαιρα και να ασχοληθώ με πολλά αγαπημένα θέματα ταυτόχρονα

Το τρίτο, οι «7 Καταραμένες Ιστορίες», είναι ένα έργο που έγραφα για πολλά χρόνια και τελείωσε το 2017. Μετά από αρκετές περιπέτειες εκδόθηκε πρόσφατα, επίσης από τις εκδόσεις Ελκυστής. Πρόκειται για 7 νουβέλες μετρίου μεγέθους, που έχουν διαφορετικούς πρωταγωνιστές και αρκετά διαφορετική θεματολογία μεταξύ τους.

Πρόκειται για 7 νουβέλες μετρίου μεγέθους, που έχουν διαφορετικούς πρωταγωνιστές και αρκετά διαφορετική θεματολογία μεταξύ τους

Τα δύο λογοτεχνικά έργα μου μπορεί κανείς να τα βρει στο eshop των εκδόσεων Ελκυστής: https://elkistis.gr/writer-2/iosifidis/

Το επόμενο έργο που σχεδιάζω να εκδώσω είναι μια σειρά βιβλίων (πιθανότατα τριλογία) fantasy, σε δικό μου κόσμο.

Από τις ιστορίες που έχεις γράψει, ποια είναι η αγαπημένη σου;

Από αυτές που εκδόθηκαν, θα έλεγα η έκτη από τις 7 καταραμένες ιστορίες, που σχετίζεται με έναν πολύπαθο ήρωα, ο οποίος προσπαθεί να καταφέρει κάτι που θεωρείται ακατόρθωτο.

Ποια ήταν η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού μέχριτώρα; 

Σε γενικές γραμμές, θεωρώ πως το έργο μου αναδείχτηκε και συνεχίζει να αναδεικνύεται ικανοποιητικά. Για αρχή καλά πήγαν και τα δύο βιβλία, πήραν και αρκετά καλές κριτικές. Έχω αρκετές βλέψεις για αργότερα, οπότε ο χρόνος θα δείξει.

Πόσο χρόνο χρειάζεσαι για ολοκληρώσεις μία ιστορία;

Αν πρόκειται για διήγημα, π.χ. για υποθέσεις του Φιλήμονα, είναι θέμα ωρών. Για μεγαλύτερα έργα, είναι διάστημα μηνών. Η πιο γρήγορη απόδοση μέχρι τώρα ήταν περίπου 90.000 λέξεις σε 3 εβδομάδες.

Τι ορίζεις συγγραφική επιτυχία;

Μπορώ να δώσω πολλούς ορισμούς. Σίγουρα όποιον και να ρωτήσεις, θα ήθελε να είναι διάσημος και να ζει απ’ τα βιβλία του. Σε ρεαλιστικό πλαίσιο, θα έλεγα να έχει αποκτήσει σταθερό κοινό, αναγνωρισιμότητα και να παράγει έργο συνεχώς.

Πιστεύεις πως υπάρχει φόρμουλα για να γίνει κάποιος επιτυχημένος συγγραφέας, που θα ζει αποκλειστικά από τη συγγραφή στην Ελλάδα;

Αν με το «επιτυχημένος» εννοούμε να ζει κανείς απ’ τα βιβλία του, πρέπει μάλλον να είναι διάσημος από πριν και έπειτα να γράψει βιβλίο. Δυστυχώς στην Ελλάδα αυτό εκτιμάται περισσότερο, κι ας μην είναι ποιοτικό. Η φόρμουλα για κάποιον επαγγελματία συγγραφέα είναι να γράφει συνεχώς, να εκδίδει και να ελπίζει.

Ποια πιστεύεις είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του να είσαι συγγραφέας στην Ελλάδα;

Τα πλεονεκτήματα δεν είναι πολλά. Περιορισμένο κοινό, ελάχιστες πιθανότητες για έκδοση και καριέρα. Βέβαια σήμερα ο καθένας μπορεί να εκδώσει βιβλίο και να φιγουράρει ως συγγραφέας, αλλά αυτό δεν το θεωρώ πλεονέκτημα. Βασικά σε σχέση με αγγλόφωνες χώρες, δεν υπάρχουν πλεονεκτήματα. Στα μειονεκτήματα, ότι εξυπηρετούνται πολύ συγκεκριμένα είδη και συγγραφείς, ενώ οι υπόλοιποι έχουν ελάχιστη προβολή και κοινό, ακόμα κι αν αξίζουν. Οι εκδόσεις ζούνε κυρίως από τους συγγραφείς και όχι από τους αναγνώστες και δε βλέπω φως στο τούνελ σύντομα.

Πως διαφήμισες/διαφημίζεις τα βιβλία σου;

Οι εκδόσεις Ελκυστής κάνουν καλή δουλειά, καθώς συνεργάζονται με αρκετές σελίδες για συνεντεύξεις, διαγωνισμούς κλπ. Προσωπικά, προτείνω το βιβλίο μου σε άτομα που διαφημίζουν βιβλία φαντασίας για να προωθηθούν στο κατάλληλο κοινό. Έχω λογαριασμό στο Goodreads (https://www.goodreads.com/author/show/19033939._ ). Επίσης, είμαι ιδιαίτερα ενεργός στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, γράφω μικρές ιστορίες συνεχώς κι ο κόσμος, πολύ πριν αγοράσει τα βιβλία μου, έχει εικόνα του πώς γράφω και τι ενδιαφέροντα έχω.

Η έκδοση των βιβλίων σου ήταν συνέκδοση, παραδοσιακή έκδοση, αυτοέκδοση; Ποια τα βήματα που ακολούθησες για να εκδοθείς;

Επρόκειτο για συνέκδοση. Είχα επικοινωνία με τους εκδότες, αξιοπρεπή συνεργασία και συμβόλαιο και πλέον ασχολούμαι και με την επιμέλεια άλλων βιβλίων εκεί. Τα βιβλία μου δέχτηκαν καλές κριτικές και φιλοξενήθηκαν στην ειδική σειρά βιβλίων «Παράξενος Ελκυστής», που ασχολείται συγκεκριμένα με τη λογοτεχνία του φανταστικού.

Τι συμβουλές έχεις να δώσεις προς τους επίδοξουςσυγγραφείς που θα ήθελαν να εκδώσουν το βιβλίο τους και να δουν τα βιβλία τουςστα ράφια των βιβλιοπωλείων; 

Πρώτον, να διαβάζουν πολύ. Δε νοείται συγγραφέας που δεν έχει διδαχθεί από τα έργα άλλων συγγραφέων. Δεύτερον, να κάνουν την αυτοκριτική τους. Δεν αρκεί να βασίζονται στον επιμελητή: η καλή σχέση με τη γλώσσα (ορθογραφία, σύνταξη, δομή κειμένου) είναι βασικά εργαλεία που πρέπει να διαθέτουν πριν εκδοθούν. Να αποδέχονται τις κριτικές και να βελτιώνονται με κάθε προσπάθεια. Τρίτον, να προσέχουν πολύ το κάθε τους βήμα, διότι παντού υπάρχουν αετονύχηδες που περιμένουν καρτερικά για φιλόδοξους, επίδοξους κι ενθουσιασμένους νέους συγγραφείς.

Ποιες οι αγαπημένες σου κατηγορίες βιβλίων / ιστοριών;

Λατρεύω τα ιστορικά μυθιστορήματα. Όσον αφορά τη λογοτεχνία του φανταστικού, μου αρέσουν έργα που βασίζονται στη λαογραφία και στην εξερεύνηση μυστήριων φαινομένων. Δε μου αρέσει η λογοτεχνία που βασίζεται αποκλειστικά στον τρόμο.

Ποια βιβλία ή συγγραφείς σε έχουν εμπνεύσει;

Σίγουρα όσα είχα διαβάσει από μικρός. Για παράδειγμα, ο Ιούλιος Βερν, από τον οποίο έχω πάρει πολλές εικόνες και μοτίβα. Πολύ αγαπημένη η Τζ. Ρόουλινγκ, χάρη στην οποία αγάπησα τη λογοτεχνία φαντασίας κι έμαθα να χτίζω χαρακτήρες. Επιπλέον, ο Τόλκιν για το πάθος του στη δημιουργία κόσμων και την αγάπη του για την επική απεικόνιση τόπων και ηρώων. 

Υπάρχει κάποιος Έλληνας του φανταστικού που σε επηρέασε συγγραφικά;

Όχι συγγραφέας. Ξεκίνησα να διαβάζω Έλληνες αφού μπήκα στον χώρο. Με επηρέασαν αρκετά οι youtubers Weirdo και Sossana M., που ασχολούνται με θεωρίες συνωμοσίας και παράξενα φαινόμενα, καθώς μου έδιναν έμπνευση και διάθεση να γράφω.

Τι σου δίνει κίνητρο για να γίνεις καλύτερος συγγραφέας;

Μου αρέσει η ιδέα να σκαρώνω ιστορίες που αγαπάει ο κόσμος. Όποιο άλλο όφελος κι αν υπάρχει, η εικόνα του storyteller που λέει ιστορίες τις νύχτες γύρω απ’ τη φωτιά είναι αγαπημένη και υπάρχει μέσα μου. Η έκφραση των ιδεών μου στο κοινό είναι το βασικό κίνητρο.

Πως σκέφτεσαι συγγραφικά τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια από τώρα;

Θέλω να έχω εκδώσει αρκετά ακόμα βιβλία, να έχω γίνει γνωστός στον χώρο της φαντασίας και γενικά της ελληνικής λογοτεχνίας. Υπάρχουν βλέψεις και για ένα έργο που αποτελεί πρόκληση για μένα, στο οποίο όμως έχω γράψει μόνο το προσχέδιο. Αν το ολοκληρώσω, θα είμαι ευχαριστημένος.

Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να προσθέσεις για εσένα;

Μου αρέσουν οι ειλικρινείς άνθρωποι και οι ειλικρινείς αναγνώστες. Θέλω κριτικές εποικοδομητικές, είτε θετικές είτε αρνητικές. Οτιδήποτε με κάνει καλύτερο στη συγγραφή είναι αποδεκτό. Μακριά από κακεντρεχείς αλλά και γαλίφηδες. Επίσης, νιώθω την ανάγκη να κλείσω όπως ξεκίνησα, ευχαριστώντας για τη συνέντευξη και το ενδιαφέρον!

Συνέντευξη στη σελίδα SFF (Αλέξανδρος Ίτσιος). Μιλήσαμε για το μέχρι τώρα έργο μου και για την εξέλιξη ενός συγγραφέα μέχρι την επιτυχία.