7 καταραμενεσ ιστοριεσ

7 ιστορίες, 7 διαφορετικοί πρωταγωνιστές, οι οποίοι οδηγούνται σε καταστάσεις που ξεπερνούν ό,τι είχαν ζήσει μέχρι τότε. Η πραγματικότητα γίνεται ένα με τη φαντασία, η αλήθεια με το ψέμα, η ευλογία με την κατάρα. Ο προορισμός άγνωστος, οι συνέπειες κρυφές και μόνος σύντροφος στο σκοτάδι ο ίδιος τους ο εαυτός.

Πότε ένα όνειρο μεταστοιχειώνεται σε πραγματικότητα; Πότε πάλι η πραγματικότητα γίνεται εφιάλτης; Ίσως η ζωή είναι μια αναζήτηση στην ομίχλη, με ένα αόρατο χέρι αιωρούμενο από πάνω σου, που έχει την επιλογή είτε να σε ευλογήσει είτε να σε καταραστεί. Κι όταν βρεθείς αντιμέτωπος με το παρόν και το παρελθόν σου, θέλει θάρρος για να κάνεις το επόμενο βήμα προς το μέλλον. Έχεις επιλέξει τον δύσκολο δρόμο, με το βάρος των ευθυνών να κουρνιάζει στους ώμους σου. Έχεις γίνει πρωταγωνιστής σε μια καταραμένη ιστορία.

Λόγια του Συγγραφέα

Η πιο πλήρης δουλειά μου ως τώρα. 7 νουβέλες με συνδετικά στοιχεία, που επεκτείνονται στον χώρο και στον χρόνο, δίνοντας μια αύρα ταξιδιού κι αναζήτησης στο σύνολο. Κάθε πρωταγωνιστής έχει μέσα του κάτι δικό μου. Θα μπορούσα να πω πως είναι όλοι τους κομμάτια ενός καθρέφτη που, αν ενωθούν, θα αντικατοπτρίσουν εμένα. Στο έργο αυτό δοκίμασα διαφορετικά είδη γραφής, διότι ήθελα το κάθε ξεχωριστό κομμάτι από τα 7 να ανήκει σε άλλο είδος λογοτεχνίας. Στο τέλος, αποφάσισα πως ούτε ο όρος «μυθιστόρημα» με κάλυπτε αλλά ούτε κι ο όρος «συλλογή διηγημάτων/ιστοριών». Το πρώτο, επειδή δεν είναι μία ενιαία ιστορία όπως συνηθίζεται, το δεύτερο επειδή στην ουσία πρόκειται για ιστορίες που δένονται μεταξύ τους. «Ένα μυθιστόρημα σε 7 νουβέλες» λοιπόν, δεμένες με τα αόρατα δεσμά της μοίρας, και με μια κατάρα να ακολουθεί κρυφά.

  1. Το μυστικό του πορτραίτου: Δε χρειάζεται πολλά για να στοιχειωθεί κανείς. Ένα όνειρο, μια ανάμνηση κι ένα αντικείμενο. Το ζήτημα είναι πώς να απαλλαγείς.
  2. Το ομιχλώδες νησί: Αν ένας άνθρωπος τυφλωθεί από την επιθυμία, η ομίχλη της θα τρυπώσει στο μυαλό του, κάνοντας όλα τα υπόλοιπα αόρατα. Εκτός από ό,τι λάμπει.
  3. Πίσω από το μαγικό πέπλο: Ο έρωτας θεωρείται ευλογία, όταν είναι αμοιβαίος. Αυτός ο ισχυρισμός ισχύει για εκατομμύρια ζευγάρια, ισχύει πάντα όμως;
  4. Ακολουθώντας τη Σκιά: Κάθε άνθρωπος έχει τη σκιά του. Είναι το ίδιο γρήγορη και ζωντανή με εκείνον. Δεν μπορεί να είναι ούτε βήμα μπροστά. Εκτός κι αν υπάρχουν εξαιρέσεις κάποιες φορές.
  5. Το ταξίδι της Καλής Ελπίδας: Η πρόσκληση σε ένα ταξίδι είναι αυτό που ενθουσιάζει τους περισσότερους. Όταν όμως το πλάνο μένει κρυφό και ο συνταξιδιώτης σιωπά, πού μπορεί να οδηγηθεί κανείς;
  6. Το μαχαίρι της προδοσίας: Ένας δολοφόνος, ένα μέντιουμ και μια νεαρή κοπέλα μπαίνουν σ’ ένα μπαρ. Βασικά όχι. Δεν πάει ακριβώς έτσι. Μακάρι να το έκαναν.
  7. Ο κυνηγός των χιμαιρών: «Ό,τι βλέπουμε δεν είναι παρά ένα όνειρο μέσα σε όνειρο», λέει ο Έντγκαρ Άλαν Πόε. Μόνο που ο πρωταγωνιστής μας δεν ξέρει αν ο Πόε είναι ειλικρινής. Για να το ανακαλύψει, πρέπει να πατήσει το πόδι του σε αρχαίο χώμα.